2011. június 26., vasárnap

Omlós keksz házilag

Gondolom nem az én gyerekeim az egyetlenek, akik nagyon szeretnek rágcsálni, nassolni. Sokszor próbáltam már nekik házilag készíteni kekszet, de soha nem volt olyan szép formájuk. Néhány hete vettünk a Lidl-ben egy keksznyomó készletet. Nem fűztem hozzá nagy reményeket, sokáig elő sem szedtük, tegnap viszont végre kipróbáltuk.
Egy egyszerű aprósüti tésztáját (Stahl recept) készítettem el, és azt kell hogy mondjam a végeredmény nagyszerű lett. A gyerkőcöknek nagyon ízlett, és a formájuk is nagyon szép maradt.
A tészta hozzávalói:
-12,5 dkg puha vaj
-5 dkg porcukor
-1 vaníliarúd kikapart belseje
-15 dkg liszt
-1 csipet só

A sütőt kb. 175 fokra előmelegítjük.
A vajat a porcukorral robotgéppel jól kikavarjuk, közben a sót a liszthez keverjük. 
A vajas cukorhoz hozzáadjuk a vaníliát és a lisztet, majd lassú fokozatra kapcsoljuk a gépet és hagyjuk hogy szépen összedolgozza. A tészta kész is!! :-)
Ezután már tetszés szerint formázhatjuk, de akár úgy is csinálhatjuk hogy kezünkkel kis golyókat formázunk, majd ellapogatjuk és így tesszük a sütőpapíros tepsire.
Néhány perc alatt megsülnek. Először még nagyon puhák, de ahogy hűlnek úgy megkeményednek a kekszecskék. 
Ez az adag kb. 20-22 darab kekszhez elegendő.

Ui.:  A  keksznyomóval  nagyon jó volt  dolgozni, azt hiszem 8-9  formájú kekszet  lehet  vele  készíteni.

9 megjegyzés:

Viki írta...

Ezt a kekszet én is ugyan igy készitem. Nálunk még a nagypapi is ezt rágcsálja kávéjához. Gyönyörüségesek lettek a Tieid, gratulálok.
Én éppen holnap készülök sütni, mert üres lett a kekszes doboz.

Kati írta...

Leírtam a receptet - van már legalább száz, egyik ezért nem jó, a másik azért :-P -, most indulok sütni! :-) Tessék drukkolni! :-)

LiliBazsa írta...

Hajrá-harjá!!! Ezt nem lehet elrontani!!

Kati írta...

Nem is lehetett! :-) Nagyon finom lett, Emmus ötösével ette, úgy kellett előle eldugni. :-P

LiliBazsa írta...

Jaj, de jó! Örülök neki, hogy ízlett!!!:-))

jul11 írta...

SZeretném megkérdezni, hogy mire nyomja ki a formákat?

Unknown írta...

Nem nekem szól a kérdés, de válaszolok. Egyenesen a tepsibe kell kinyomni a tésztát. A tepsit nem kell kizsirozni, sem lisztezni. Szépen odatapad és sütés után melegen alányulva kiszedni.

Kotimama írta...

Kedves Edit! Én most próbáltam ki a receptedet és fenomenális. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Garantáltan sikerül,elronthatatlan. Köszönöm neked.

Unknown írta...

Tojas nem kell bele????